TYSKIE – historia popularnej marki piwa z Polski

Tyskie – historia marki Tyskie

Tyskie to marka piw produkowanych w Tychach, którą zna każdy rodak. Historia swój początek ma w roku 1629. Choć warto zaznaczyć, że znaleziono dokumenty wskazujące, że początek mógł nastąpić już w 1613 roku! Niemniej jednak tradycyjnie za datę powstania Tyskich Browarów Książęcych uznaje się rok 1629. Mamy do czynienia z niemalże 400-letnią, nieprzerwanie działającą produkcją. Jak to się stało, że marka stała się niekwestionowanym numerem jeden na polskim rynku?

Jak narodziło się piwo Tyskie?

To ród Promniców rozpoczął w XVII w. produkcję piwa, które dzisiaj uznawane jest za jedno z najstarszych piw w Polsce. Na początku swojej działalności browar produkował trzy gatunki piwa. Pierwszym było piwo wysyłkowe, które uznaje się za praprzodka dzisiejszego piwa Tyskie. Drugi gatunek to piwo drożdżowe, a trzeci słodowe. Jednak jedynie piwo wysyłkowe uznawano za dobre gatunkowo, które przeznaczone było na sprzedaż. Pozostałe dwa gatunki zaliczano do piw deputatowych, które wypijali głównie piwowarzy oraz ich rodziny.

Dopiero w XIX w. rozpoczął się rozwój technologiczny browarów. Powstaje nowy kompleks budynków, który obejmuje m.in. warzelnię, chłodnię, słodownię, dwie pęczarnie, młyn do słodu, suszarnię i lodownię wyposażone w maszynę parową.

Za tymi zmianami stał pszczyński książę Jan Henryk XI Hochberg. Od jego właśnie tytułu browar nazwano „książęcym”, jako znak uznania dla inicjatora rozwoju. Pierwsze piwa sprzedawane były w beczkach, dla celów eksportowych.

Następnie po wdrożeniu nowej linii produkcyjnej wprowadzono sprzedaż butelkową. Pierwsze zamknięcie butelki było z jednorazowego korka wykonanego z drzewa korkowego, na którym wypalano logo browaru. Następnie stosowano zamknięcie pałąkowe, a dopiero na początku XX wieku stosowano znane do dzisiaj kapsle.

Z początkiem XIX wieku produkowano już tylko piwo bawarskie i zwyczajne. Obydwa gatunki pochodziły z górnej fermentacji. Około roku 1861 rozbudowano browar i wprowadzono wówczas piwa z dolnej fermentacji. Zaliczają się do nich piwa marcowe, tyskie lager, zwyczajne czy porter.

Pierwsze dwa gatunki to piwa jasne, sprzedawane pod marką Piwo Książęce. Kiedy w 1890 roku podpięto oświetlenie elektryczne, natychmiast ruszyła wydajność browaru. Już po 3 latach uruchomiono linię kolejową, a w 1987 roku produkcja sięgnęła 10 mln litrów. Tak Tyskie stało się jednym z największych browarów w Europie.

Historia ciężkiej pracy, uporu i konsekwencji w działaniu

Kiedy w lutym 1939 roku powstawała spółka obejmująca Browar Książęcy, Obywatelski oraz Siemianowicki, firmę nazwano Książęce Browary. Niestety we wrześniu 1939 roku browar przejęła Rzesza Niemiecka, która zmusiła go do produkcji piwa dla niemieckiego wojska.

Dopiero po II wojnie światowej browar wrócił do polskich pracowników. Mimo problemów, których na początku nie brakowało, w 1952 roku browar wytwarzał już blisko 500 tysięcy hektolitrów piwa.

W 1975 roku decyzją partii połączono browar z Górnośląskimi Zakładami Piwowarskimi w Zabrzu. Wpłynęło to na ograniczenie produkcji piwa z Tych. Jednak kiedy w 1981 browar odzyskał niezależność, rozpoczął modernizację. Zmiany gospodarcze po 1995 roku pozwoliły na sprywatyzowanie browaru i wówczas nastąpiła zmiana nazwy firmy na Browary Tyskie Górny Śląsk S.A. To jednak niejedyna zmiana nazwy w historii. W 1999 roku z połączenia Lech Browary Wielkopolskie oraz Tyskie Browary Książęce powstała spółka znana do dzisiaj — Kompania Piwowarska S.A.

Czytaj dalej na kolejnej stronie…

(Visited 429 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *